Wetsuit kopen advies

Er zijn enorm veel soorten wetsuits. Om voor jou de wetsuit te vinden die het beste bij je past gaan we hieronder dieper in op de belangrijkste punten.


Blind gestikte naden

Wetsuit keuzehulpStap 1: Constructie

Bepaal of je wetsuit een GBS of een FL constructie wilt hebben.
Glued & blind-stitched (GBS)
Bij GBS naden zijn de verschillende panelen eerst aan elkaar vast gelijmd. Bij het stikken gaat de naald niet volledig door het neopreen waardoor er bijna geen water door de stiknaad kan.
Blind gestikte naden

+ Constante temperatuur in en boven water vanwege minimale watercirculatie

Doorgaans kostbaarder vanwege complexer productieproces
Flatlock (FL)
Bij een FL constructie zijn de panelen direct aan elkaar gestikt en is de naald volledig door het neopreen gegaan. FL stiknaden worden meestal alleen toegepast bij wetsuits t/m 3mm.
Plat gestikte naden

+ Doorgaans voordeliger vanwege eenvoudig productieproces

In het water minder warm vanwege water circulatie door naden
Niet geschikt voor koud water


Stap 2: Flexibiliteit neopreen

Een wetsuit met veel rek biedt meer bewegingsvrijheid, kan je strakker kopen doordat het neopreen beter zal meerekken en zal ook nog steeds comfortabel zitten wanneer deze strak afsluit. Neopreen met meer rek vormt zich na een paar keer dragen ook makkelijker naar je lichaam dan neopreen met weinig rek.
Veel rek
voorbeeld zeer veel rek + Meer bewegingsvrijheid
+ Zit ook comfortabel bij strakke afsluiting
+ Past sneller doordat neopreen beter meerekt

Doorgaans kostbaarder vanwege hogere prijs neopreen
Weinig rek
voorbeeld weinig rek + Doorgaans voordeliger vanwege lagere prijs van stug neopreen

Minder bewegingsvrijheid
Minder comfortabel
Minder geschikt om extra strak te kopen

Bij Kuipers Nautic vind je geen wetsuits die volledig gemaakt zijn van stug neopreen. De minst flexibele wetsuits bij Kuipers Nautic hebben dus nog steeds extra elastisch neopreen bij de armen en/of je zij.

Een hogere score dan 9 van 10 geven we vooralsnog niet ondanks dat deze wetsuits maximale rek hebben. De score 10 van 10 is gereserveerd voor het geval er in de toekomst neopreen komt met nog meer rek.


Stap 3: Omstandigheden

Er bestaat geen wetsuit die je in alle omstandigheden het gehele jaar door kunt gebruiken. In de winter en het voor- en najaar heb je een andere wetsuit nodig dan gedurende warme zomerse dagen. Op basis van o.a. de dikte, voeringen en waterdichtheid hebben we bij veel wetsuits aangegeven voor welke omstandigheden deze het meest geschikt is. Een voorbeeld vind je hieronder. Het geeft een goede indicatie en klopt het beste wanneer de wetsuit strak afsluit.

Voorbeeld wetsuit voor winter
voorbeeld geschikte omstandigheden winter
Voorbeeld wetsuit voor zomer
voorbeeld geschikte omstandigheden zomer
Verschillende diktes voor verschillende omstandigheden:

Wat maakt een wetsuit warm?

Niet alleen de dikte bepaalt hoe warm een wetsuit is, maar ook de stiknaden, binnenvoeringen en de pasvorm.


Dun laagje water tussen je wetsuit is een fabel

Vaak wordt gedacht dat je een dun laagje water tussen je wetsuit en je huid moet hebben, zodat dit vervolgens op kan warmen. Het klopt dat een dun laagje water tussen je wetsuit en je huid zal opwarmen, maar helemaal geen water tussen je huid en je wetsuit is nog warmer. De meest luxe wetsuits zijn tegenwoordig zelfs zo ontworpen dat je er nagenoeg droog in blijft.


Dikte neopreen

Hoe dikker het neopreen van je wetsuit is hoe beter de isolatie is. Bij veel modellen wordt de dikte aangeduid met bijvoorbeeld 3/2, 4/3 of 5/4. Wanneer verschillende diktes neopreen in een wetsuit zijn gebruikt dan bestaat het grootste deel van de wetsuit uit het dikst genoemde neopreen en vind je het dunnere neopreen terug bij delen waar extra bewegingsvrijheid gewenst is. Een 3/2 wetsuit hoef je niet te zien als minder warm dan een wetsuit die overal 3mm dik is.


Thermo binnenvoering

Een thermo binnenvoering maakt een wetsuit aanzienlijk warmer. Er zijn verschillende soorten binnenvoeringen. De binnenvoeringen die minimaal water opnemen zijn het warmst.
Thermo binnenvoering

Wetsuits voor


Pasvorm

Met name bij wetsuits die worden gebruikt in de winter en het voor- en naseizoen is een nauwe aansluiting erg belangrijk. In de zomer wanneer het water warmer is heeft een nauwe afsluiting nog steeds de voorkeur, maar is dit van minder groot belang.


Welke maat wetsuit heb ik nodig?

Wij merken dat degene die nog niet heel erg bekend zijn met het dragen van een wetsuit vaak voor een te grote maat kiezen. Omdat een wetsuit in het water en na een paar keer dragen ruimer wordt mag deze bij de eerste keer aanpassen best wel strak zitten. Zeker de luxere modellen welke gemaakt zijn van extra elastisch neopreen zullen goed meerekken en naar je lichaam gaan vormen.

Maat bepalen

Bij elke wetsuit is een link naar een maattabel te vinden. Deze link is te vinden tussen het veld waar je je maat selecteert en de bestelknop.
Link naar maattabel

Lang en smal of kort en breed

Niet iedereen heeft hetzelfde postuur en vaak val je volgens de maattabel met je lengte in een andere maat dan met je omvang. Wanneer dit bij jou ook het geval is het volgende handig om te weten. Rek je een wetsuit uit in de lengte dan wordt deze langer en smaller. Rek je een wetsuit uit in de breedte dan wordt deze korter en breder. Met andere woorden: lengte en omvang kunnen deels met elkaar worden gecompenseerd.

Het is niet erg wanneer je de eerste keer veel moeite moet doen om de wetsuit aan en uit te doen zolang het pak maar prettig zit wanneer je deze eenmaal aan hebt. Na een paar keer gebruiken zal het pak zich namelijk meer naar je lichaam vormen en iets ruimer worden. Modellen met veel rek zullen meer met je lichaam meerekken dan modellen met minder rek.
Lengte en omvang compenseren


Rits op rug of frontzip

Bij wetsuits met een front zip zal er minder water in je pak komen dan bij modellen met een rits op de rug. Wetsuits met een rits op de rug hebben als voordeel dat ze doorgaans gemakkelijker aan en uit zijn te doen. Wanneer je een fors postuur hebt dan kan je beter niet voor een frontzip maar voor een wetsuit met de rits op de rug kiezen.

Wij merken dat veel klanten die nog niet bekend zijn met het dragen van een wetsuit hun pak verkeerd om aan trekken. Een verticale rits met daaraan een koord hoort aan de achterkant. Een horizontale rits met een flap die over je hoofd gaat hoort aan de voorkant.
Frontzip of rits op rug

Modellen

Full suit

Een full suit is een wetsuit met lange armen en lange benen en wordt ook wel een steamer genoemd. Full suits van 3mm zijn geschikt voor gebruik in de zomer. In de winter kan je het beste een 5mm full suit dragen.
Full suit

Shorty

Een shorty is een wetsuit met korte benen en in de meeste gevallen ook korte armen. Een shorty is meestal gemaakt van 3/2mm neopreen en is te dragen bij warme temperaturen.
Shorty wetsuits

Long John/Jane

Een long john is een wetsuit zonder armen. Er zijn zowel modellen voor de zomer als voor de winter. Door een Long John te combineren met 1 of meer tops is de warmte perfect te regelen.
Long John wetsuits

Short John/Jane

Een short john is te vergelijken met een shorty, maar dan zonder armen. Een short john is te dragen bij warme temperaturen.
Short John wetsuit

Wetsuit top

Wetsuit tops kunnen worden gedragen in combinatie met een long john of met een neopreen broek. Modellen zonder armen kunnen ook worden gedragen als extra laag onder een wetsuit.
Wetsuit top

Wetsuit broek

Wetsuit broeken zijn er zowel kort als lang en kunnen worden gecombineerd met een wetsuit top of met een rash vest. Wetsuit broeken zijn vooral geschikt om te dragen bij warme temperaturen.
Wetsuit broek

Short arm

Een short arm is een wetsuit met lange benen en korte armen. Net als een shorty is een short arm meestal gemaakt van 3/2mm neopreen en met name geschikt om te dragen in de zomer.
Short arm wetsuits

Bekijk de collecties: