Lijnen

Lijnen voor je zeilboot of motorboot kopen doe je bij Kuipers Nautic. Je vindt hier een ruim aanbod trimlijnen, elastiek koord, vallen en schoten in verschillende kleuren en diktes. Binnen de zeilsport worden voornamelijk polyester en dyneema lijnen gebruikt. Wedstrijdzeilers kiezen over het algemeen eerder voor dyneema lijnen vanwege de hoge breekkracht, minimale wateropname en minimale rek. Voor toerzeilers zijn polyester lijnen doorgaans prima.

Lijnen advies

Breeksterkte en belasting

Dyneema lijnen breken minder snel dan polyester lijnen. De breeksterkte wordt getest in een ideale situatie. De breeksterktes die bij de lijnen worden weergegeven zijn realistisch, maar niet gegarandeerd. Wij adviseren om een lijn nooit te belasten tot de uiterlijke breekkracht. De breekkracht zal namelijk na verloop van tijd afnemen door slijtage van de lijn. Ook hebben knopen en splitsen invloed op de breeksterkte. Bij een knoop is dit meer dan bij een splits.

Zorg ervoor dat de maximale belasting op de lijn niet hoger is dan 50% van de breeksterkte van de lijn. De standaard belasting zou op ongeveer 20-30% van de breeksterkte moeten liggen. Kies voor een lijn met een hogere breeksterkte wanner de belasting hoger is.

Wanneer je bij een bepaalde belasting een lijn met een hoge breekkracht gebruikt, dan zal deze lijn minder rekken dan een lijn met een lage breekkracht. Als je diktes van een bepaald type lijn met elkaar vergelijkt, dan zal de dikkere lijn bij dezelfde belasting dus minder rekken. Op polyester lijnen zit meer rek dan op dyneema lijnen.

 

Knopen of splitsen

Zowel een knoop als een splits hebben voor- en nadelen. Het maken van een knoop is eenvoudig en over het algemeen weer makkelijk los te maken. Een splits is aanzienlijk sterker, blijft minder snel achter iets haken en ziet er doorgaans mooier uit. Voor het maken van een splits heb je splitsgereedschap nodig. Bijna alle dyneema lijnen van Kuipers Nautic zijn te splitsen, bij de polyester lijnen met mantel is splitsen niet mogelijk.

 

Prijsverschil tussen dyneema en polyester lijnen

Wanneer je kijkt naar breekkracht, wateropname en splitsmogelijkheden dan scoren dyneema lijnen beter dan polyester lijnen. Polyester lijnen hebben echter het voordeel dat ze een stuk goedkoper zijn. Een polyester lijn is ongeveer 70 procent goedkoper dan een volledig dyneema lijn. Het prijsverschil tussen een polyester lijn en een dyneema lijn met een polyester mantel is ongeveer 40 procent.

© 2024 Kuipers Nautic. Alle rechten voorbehouden.