Wetsuits

Wetsuits in alle soorten en maten. Dunne zomer wetsuits, maar ook warme winter wetsuits met thermo binnenvoering voor de winter en het voor- en naseizoen. Een wetsuit, ook wel bekend als surfpak is gemaakt van isolerend neopreen en is direct op de huid te dragen. Bij Kuipers Nautic vind je een groot aanbod wetsuits die geschikt zijn om mee te zeilen, windsurfen, kitesurfen, golfsurfen, suppen en om recreatief mee te zwemmen.

Lees meer

Items 1-40 van 66

Pagina
Aflopend sorteren

Items 1-40 van 66

Pagina
Aflopend sorteren

Wetsuit kopen advies

Er zijn enorm veel soorten wetsuits. Om voor jou de wetsuit te vinden die het beste bij je past gaan we hieronder dieper in op de belangrijkste punten.

 

Wetsuit keuzehulp

 

Stap 1: Constructie

Bepaal of je wetsuit een GBS of een FL constructie wilt hebben.

 

Glued & blind-stitched (GBS)

Blind gestikte naden Bij GBS naden zijn de verschillende panelen eerst aan elkaar vast gelijmd. Bij het stikken gaat de naald niet volledig door het neopreen waardoor er bijna geen water door de stiknaad kan.

+ Constante temperatuur in en boven water vanwege minimale watercirculatie

Doorgaans kostbaarder vanwege complexer productieproces

Flatlock (FL)

Plat gestikte naden Bij een FL constructie zijn de panelen direct aan elkaar gestikt en is de naald volledig door het neopreen gegaan. FL stiknaden worden meestal alleen toegepast bij wetsuits t/m 3mm.

+ Doorgaans voordeliger vanwege eenvoudig productieproces

In het water minder warm vanwege water circulatie door naden
Niet geschikt voor koud water

 

Stap 2: Flexibiliteit neopreen

Een wetsuit met veel rek biedt meer bewegingsvrijheid, kun je strakker kopen doordat het neopreen beter zal meerekken en zal ook nog steeds comfortabel zitten wanneer deze strak afsluit. Neopreen met meer rek vormt zich na een paar keer dragen ook makkelijker naar je lichaam dan neopreen met weinig rek.

 

Veel rek

voorbeeld zeer veel rek
+ Meer bewegingsvrijheid
+ Zit ook comfortabel bij strakke afsluiting
+ Past sneller doordat neopreen beter meerekt

Doorgaans kostbaarder vanwege hogere prijs neopreen

Weinig rek

voorbeeld weinig rek
+ Doorgaans voordeliger vanwege lagere prijs van stug neopreen

Minder bewegingsvrijheid
Minder comfortabel
Minder geschikt om extra strak te kopen

Bij Kuipers Nautic vind je geen wetsuits die volledig gemaakt zijn van stug neopreen. De minst flexibele wetsuits bij Kuipers Nautic hebben dus nog steeds extra elastisch neopreen bij de armen en/of je zij.

Een hogere score dan 9 van 10 geven we voorlopig niet ondanks dat deze wetsuits maximale rek hebben. De score 10 van 10 is gereserveerd voor het geval er in de toekomst neopreen komt met nog meer rek.

 

Stap 3: Omstandigheden

Er bestaat geen wetsuit die je in alle omstandigheden het gehele jaar door kunt gebruiken. In de winter en het voor- en najaar heb je een andere wetsuit nodig dan gedurende warme zomerse dagen. Op basis van o.a. de dikte, voeringen en waterdichtheid hebben we bij veel wetsuits aangegeven voor welke omstandigheden deze het meest geschikt is. Hieronder zijn hiervan voorbeelden te vinden voor een winter en een zomer wetsuit. Het geeft een goede aanwijzing en klopt het beste wanneer de wetsuit strak afsluit.

Wetsuit voor winter

voorbeeld geschikte omstandigheden winter

Wetsuit voor winter

voorbeeld geschikte omstandigheden zomer

 

 
Verschillende diktes voor verschillende omstandigheden

 

Wat maakt een wetsuit warm?

Niet alleen de dikte bepaalt hoe warm een wetsuit is, maar ook de stiknaden, binnenvoeringen en de pasvorm.

 

Dun laagje water tussen je wetsuit is een fabel

Vaak wordt gedacht dat je een dun laagje water tussen je wetsuit en je huid moet hebben, zodat dit vervolgens op kan warmen. Het klopt dat een dun laagje water tussen je wetsuit en je huid zal opwarmen, maar helemaal geen water tussen je huid en je wetsuit is nog warmer. De meest luxe wetsuits zijn tegenwoordig zelfs zo ontworpen dat je er bijna droog in blijft.

 

Dikte neopreen

Hoe dikker het neopreen van je wetsuit is hoe beter de isolatie is. Bij veel modellen wordt de dikte aangeduid met bijvoorbeeld 3/2, 4/3 of 5/4. Wanneer verschillende diktes neopreen in een wetsuit zijn gebruikt dan bestaat het grootste deel van de wetsuit uit het dikst genoemde neopreen en vind je het dunnere neopreen terug bij delen waar extra bewegingsvrijheid gewenst is. Een 3/2 wetsuit hoef je niet te zien als minder warm dan een wetsuit die overal 3mm dik is.

 

Thermo binnenvoering

Een thermo binnenvoering maakt een wetsuit aanzienlijk warmer. Er zijn verschillende soorten binnenvoeringen. De binnenvoeringen die minimaal water opnemen zijn het warmst.

Pasvorm

Vooral bij wetsuits die worden gebruikt in de winter en het voor- en naseizoen is een nauwe aansluiting erg belangrijk. In de zomer wanneer het water warmer is heeft een nauwe afsluiting nog steeds de voorkeur, maar is dit van minder groot belang.

 

Welke maat wetsuit heb ik nodig?

Wij merken dat degene die nog niet heel erg bekend zijn met het dragen van een wetsuit vaak voor een te grote maat kiezen. Omdat een wetsuit in het water en na een paar keer dragen ruimer wordt mag deze bij de eerste keer aanpassen best wel strak zitten. Zeker de luxere modellen die gemaakt zijn van extra elastisch neopreen zullen goed meerekken en naar je lichaam gaan vormen.

Maat bepalen

Bij elke wetsuit is een link naar een maattabel te vinden. Deze link is te vinden tussen het veld waar je je maat selecteert en de bestelknop.

Lang en smal of kort en breed

Niet iedereen heeft hetzelfde postuur en vaak val je volgens de maattabel met je lengte in een andere maat dan met je omvang. Lengte en omvang compenseren Wanneer dit bij jou ook het geval is het volgende handig om te weten. Rek je een wetsuit uit in de lengte dan wordt deze langer en smaller. Rek je een wetsuit uit in de breedte dan wordt deze korter en breder. Met andere woorden: lengte en omvang kunnen deels met elkaar worden gecompenseerd.

Het is niet erg wanneer je de eerste keer veel moeite moet doen om de wetsuit aan en uit te doen zolang het pak maar prettig zit wanneer je deze eenmaal aan hebt. Na een paar keer gebruiken zal het pak zich namelijk meer naar je lichaam vormen en iets ruimer worden. Modellen met veel rek zullen meer met je lichaam meerekken dan modellen met minder rek.

 

Rits op rug of frontzip

Bij wetsuits met een front zip zal er minder water in je pak komen dan bij modellen met een rits op de rug. Frontzip of rits op rug Wetsuits met een rits op de rug hebben als voordeel dat ze doorgaans gemakkelijker aan en uit zijn te doen. Wanneer je een fors postuur hebt dan kun je beter niet voor een frontzip maar voor een wetsuit met de rits op de rug kiezen.

Wij merken dat veel klanten die nog niet bekend zijn met het dragen van een wetsuit hun pak verkeerd om aan trekken. Een verticale rits met daaraan een koord hoort aan de achterkant. Een horizontale rits met een flap die over je hoofd gaat, hoort aan de voorkant.

Modellen

Full suit

Full suit Een full suit is een wetsuit met lange armen en lange benen en wordt ook wel een steamer genoemd. Full suits van 3mm zijn geschikt voor gebruik in de zomer. In de winter kun je het beste een 5mm full suit dragen.

Shorty

Shorty wetsuitsEen shorty is een wetsuit met korte benen en in de meeste gevallen ook korte armen. Een shorty is meestal gemaakt van 3/2mm neopreen en is te dragen bij warme temperaturen.

Long John/Jane

Long John wetsuits Een long john is een wetsuit zonder armen. Er zijn zowel modellen voor de zomer als voor de winter. Door een Long John te combineren met 1 of meer tops is de warmte perfect te regelen.

Wetsuit top

Wetsuit top Wetsuit tops kunnen worden gedragen in combinatie met een long john of met een neopreen broek. Modellen zonder armen kunnen ook worden gedragen als extra laag onder een wetsuit.

Wetsuit broek

Wetsuit broek Wetsuit broeken zijn er zowel kort als lang en kunnen worden gecombineerd met een wetsuit top of met een rash vest. Wetsuit broeken zijn vooral geschikt om te dragen bij warme temperaturen.

Short arm

Short arm wetsuits Een short arm is een wetsuit met lange benen en korte armen. Net als een shorty is een short arm meestal gemaakt van 3/2mm neopreen en vooral geschikt om te dragen in de zomer.

Wetsuit voor

© 2024 Kuipers Nautic. Alle rechten voorbehouden.